Kırıkkale İl Sağlık Müdürü'nden salgın uyarısı!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü'nden salgın uyarısı!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, konu hakkında önemli açıklamalarda bulunarak alınması gereken önlemlerden bahsetti.

A+ A-


Kırıkkale’de son iki aydır etkisini artıran grip salgını vatandaşları tedirgin ediyor. Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, konu hakkında önemli açıklamalarda bulunarak alınması gereken önlemlerden bahsetti.

Kırıkkale’de hastanelerin acilleri ve çocuk hastaneleri son günlerde soğuk algınlığı, grip vakalarının başvuruları ile doldu. Özellikle çocuklarda görülen viral enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde zatürreye evrildiği için hastanelerin yataklı servislerinde de yoğunluk yaşanıyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, başvuruların yüzde 80’nin influenza kaynaklı olduğunu belirterek, vatandaşların ilk olarak acile değil aile hekimlerine başvurmalarının daha doğru olacağını vurguladı.


KİŞİSEL TEMİZLİĞE VE BESLENMEYE DİKKAT EDİN
Son günlerde viral enfeksiyonların arttığını belirten Müdür Ağırtaş, “Bbu enfeksiyonlardan korunmak için bir yandan beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor çok fazla toplu alanlara çıkmadan bağışıklığa da dikkat edilerek korunmak gerekiyor. Toplu alanlara mümkün olduğunca girmemek kişisel temizliğe dikkat etmek lazım. Şu anda hastanelerimize başvuran kişi sayısı günlük 5.500'lerde bu sayının yaklaşık 3.700'ü poliklinik hastası 1800'ü de acil hastası” dedi.

KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURUN
Acile başvuran hastaların çoğunluğun aile hekimlerine giderek sorunlarına çözüm bulabileceklerini söyleyen Ağırtaş, “Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Aslında vatandaşlarımız aile hekimine gitse acillerimiz de bu kadar yoğun olmayacak. Aile Sağlığı Merkezleri’nde çözülecek problemler için uzman doktora veya acile gidilmemeli. Kasım, aralık ayları viral enfeksiyonların yükseldiği, artış gösterdiği bir dönem. Bu dönemde çok dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle 65 yaş üstü kişilerin grip aşısı olması gerekmektedir. Maske sadece covid veya diğer salgınlarda değil, grip vakalarının yoğunlaştığı zamanlarda toplu ortamlarda kullanılmalı. Ayrıca böyle zamanlarda kalabalık ortamlardan kaçınılmalı” ifadelerini kullandı.

İLK TERCİH ACİL DEĞİL AİLE HEKİMLİKLERİ OLMALI
Çocuklarda da ciddi bir viral enfeksiyon salgını olduğunu belirten Müdür Murat Ağırtaş, “Çocuklarda görülen viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak isteyenlerin sayısı çok fazla. Antibiyotikler viral enfeksiyonları tedavi etmez. Bu konuda bilinçli olmalıyız kafamıza göre antibiyotik kullanmamalıyız. Mutlaka hekimimize danışarak tedavi sürecini planlamalıyız. Hastalıklarda ilk seçenek acil servis olmamalı. Vatandaşlarımız haklı olarak eleştirerek çok sıra var, doktor yok, saatlerce bekliyoruz diyorlar. Doktorumuz var, günde 10-15 nöbetçi doktorumuz oluyor. Belli bir yükün üzerini kaldırma şansları yok. Nasıl ki banka günlük 100 işlem yaparken bir günde 200 kişi gelince kaldıramıyorsa sağlık sisteminde de aynı şey geçerli. Yoğunluk olduğu için sırada beleme süresi artıyor. Bunun için gündüz vakti mutlaka ilk tercih aile hekimliği olmalı. Zaten aile hekimlerimiz gerektiği takdirde hastane yönlendirmelerini yapıyorlar” şeklinde konuştu.


Bu haber toplam 1018 defa okunmuştur